tisdag 16 april 2013

omvärldsanalys?

Av misstag såg jag häromdagen, med ett krampaktigt tag om sambons hand, ett program om kvinnor som skulle föda barn. Det var inte den vanliga fittan spricker-ångesten som fick mig att skaka, utan programmet i sig. Den blivande modern som skulle tas om hand av en konsult ville prompt att hennes ofödde son skulle ammas, och eftersom hon haft problem med att amma sitt tidigare barn ville hon nu ha hjälp att hitta en amma. Konsulten, som agerade programledare och någon typ av expert, kommenterade för tittaren att det här med ammor är kontroversiellt eftersom...
  1. Det inte går att vara säker på att amman inte röker, dricker alkohol osv.
  2. Du missar anknytningen till barnet som kommer med amning.
  3. Din unge suger på någon annans bröst!!
Detta är allvarligt talat de anledningar som hon listade som kontroversiella. Det är väl de minst kontroversiella aspekterna det går att föreställa sig i situationen? Här kastade jag mig över Richard och skrek "VAR ÄR KLASSANALYSEN?!" Att människor med den föreställningsvärlden existerar förvånar mig inte, ungefär som att programmet i sig inte var banbrytande. Mest konfunderad är jag över varför det låg bland dokumentärerna på svtplay.

Att du kanske skulle få problem med en ammas påverkan på din unge är inte vad som är mest kontroversiellt i frågan. Frågan hamnar i samma fack som surrogatmödraskap (och prostitution?). Du köper någon annans kropp(sliga funktioner). Den som säljer dem är sällan välbärgade människor i en lägenhetsvåning med panoramautsikt över New York som bara älskar att hjälpa människor. Hon har troligen en ekonomisk piska i ryggen som hjälper henne att komma fram till sitt fria val att dela med sig av sina bröst. Det är en kontroversiell fråga. 

Tack och lov var det tydligen förbjudet med ammor i New York. Eftersom det inte gick att kontrollera ammorna. (!!)
PS. Det enda roliga med avsnittet var att den inköpta bröstmjölken som ungen gillade bäst var den "vegetariska".

PS2. Och bebisar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar