fredag 31 maj 2013

the watchmaker.

The Raven That Refused to Sing (And Other Stories) har hittills varit ett riktigt bra album. Titelspåret släpptes först, bortsett från Luminol som spelades live redan under förra turnén. Videon var snygg, men låten hyfsat svag. Jag gillade visserligen Grace for Drowning mer än Insurgentes, men detta faktum att det första vi fick se av skivan inte hade mycket tryck gjorde mig skakis. Steven Wilson är bland det bästa jag vet i hela världen, men med Porcupine Tree on hold gör det mig nervös om han skulle göra ständigt lugnare musik utan någon udd av hårdhet i. Nu är jag lättad. Albumet är bra och han kommer till Sverige igen i november. 

The Watchmaker är den sista låten att växa fast i mig. I loopandet har jag aldrig hört den som ett stycke, bara bitarna jag gillat. Det blir väl så när de är över tio minuter långa, inte för att jag klagar. När jag väl plockat ur var bitarna kommer ifrån gillar jag dem i låtens helhet så otroligt mycket mer. Stegrande och skiftande och varför i helvete lyssnar folk på hiphop? Jag kommer behöva lyssna på det här så många hundra gånger till innan jag tröttnar.

Cogs and levers mesh. We are bound in death. Melt the silver down. I'm still inside you.

torsdag 30 maj 2013

jag känner igen mig i den här sidan av jess.

"I brake for birds. I rock a lot of polka dots. I have touched glitter in the last 24 hours. I spend my entire day talking to children, and I find it fundamentally strange that you’re not a dessert person, that’s just weird and it freaks me out! And I’m sorry I don’t talk like Murphy Brown, and I hate your pant suit, I wish it had ribbons on it or something to make it just slightly cuter. And that doesn’t mean I’m not smart, and tough, and strong! And my checks have baby farm animals on them, bitch!" JESS/NEW GIRL

onsdag 29 maj 2013

de tre musketörerna är riktiga divor.

Boken är utläst och klar, här följer utlovad rapport

Athos är adelsmannen, hegemonin, den alla vill vara. Hans enda förlåtande drag (om jag nu, låt oss säga, skulle ha ganska lite till övers för adeln) är lojal vänskap och gränslös bitterhet. Porthos är så fåfäng, lite av ett air head och pompös. Han får mig att tänka på en katt som blivit påkommen med något förbjudet och försöker dölja det genom att putsa pälsen med så neutral min som möjligt. Aramis, den kärlekskranke teologen som ständigt hindras i sina studier av våldsamheter, kan inte låta bli att vara min favorit. Inläsningen hade gjort hans röst mjuk, fick hans rabblade akademia och artighet att låta som visheten själv. Å ena sidan är jag svag för personligheter som svänger sig med kunskap, å andra sidan förstår jag inte vad han ska med kyrkan till. d'Artagnan är allt vi förväntar oss av hjälten. Hetlevrad och impulsiv, samtidigt smart och beräknande. Ung och oerfaren, samtidigt obesegrad i strid genom hela boken. Vi kan kalla honom komplex, låta det täcka över motsägelserna.

Jag gillade karaktärerna i den här berättelsen, mest för att de hade sådan distinkt karaktär. Liksom Greven av Monte Christo har den ett ganska stort galleri av personligheter, och en hel del figurerar endast genom omnämnanden vilket gjorde mig lite förvirrad ibland. De var svåra att hålla reda på. Dramaturgin kändes inte heller helt logisk. Peaken kom alldeles för tidigt! Det jag trodde var inledningen till dramats vändpunkt visade sig vara själva toppen. Hade jag inte upplevt berättelsen innan hade jag troligen upplevt det annorlunda, men efterspelet kändes långt och därför blev slutet lite platt i mina ögon. 

Det är lätt att förstå varför denna berättelse levt vidare genom århundraden och filmatiserats så många gånger. Jag föredrar nog fortfarande Greven... som känns mer komplicerad och utstuderad i plotten (översättning av the plot, hur ska det svenskifieras??), men jag förstår att Hollywood föredragit denna berättelse som innehåller mycket mer action och spänning. Det är många fler små händelser under bokens gång som håller tempot uppe medan Greven... byggs upp långsamt för att sedan riva av alla twister ganska simultant. 

Nu är jag jättesugen på att se flera av filmerna. Jag börjar med den senaste, släppt för endast ett par år sedan vilken gick mig totalt obemärkt förbi. Kanske är det en hint om dess kvalitet? Vem vet. Enligt trailern är det åtminstone tillräckligt mycket kostymdrama för att jag ska vara helt nöjd. För den som är intresserad att sällskapa, skrik till i kommentarerna.

tisdag 28 maj 2013

det är så här mitt liv inte funkar:


Det verkade så logiskt med en tupplur eftersom SL fuckat upp förmiddagen, jag ätit stor lunch och utforskat Farstas bibliotek där jag tänker hänga mycket i sommar. Jag pluggade till och med! En stund på soffan vore den bästa belöningen. Min sambo tror jag har full koll på vad jag pysslar med, reagerar inte på att jag ligger där i fem timmar. Så jävla onödigt. Ja, världen. Jag skyller på dig. Kontrollen försvann från mig för länge sen. Hur ska jag nu komma upp tidigt imorn?

måndag 27 maj 2013

länkbonanza.

Jag vaknade idag upp till ett flöde proppat av intressanta länkar, varpå jag delade vidare ungefär samtliga. För er som inte hänger på facebook eller inte har den stora äran att vara BÄSTA KOMPIS med mig där följer här ovan nämnda nätta lavin:

Grattis på Mors Dag! om mjölkindustrins utnyttjande av tusentals mammor.
8 sätt att döda myten om ekologiskt är Naturskyddsföreningens uppmaning att tänka mer på tillverkning istället för att enbart fokusera på transporten av livsmedel.

söndag 26 maj 2013

husby-gate.

För mindre än två veckor sedan lämnade jag in en hemtenta i en kurs som institutionen döpt till "Samhällsproblem". Nu brinner Stockholms förorter och ironin jublar. Efter att ha diskuterat alla former av misär i en månads tid har jag dock lätt att säga detta: jag kan förstå bråkstakarna.

Innan ni brusar upp er och tror jag menar att det är helt okej att kasta sten och förstöra annans egendom vill jag flagga för att det självklart inte är så. Enligt min filosofi blir det aldrig okej att låta sina problem gå ut över andra. Det är inte heller okej att skrika rasistiska förolämpningar, använda övervåld och maktmissbruk. 

Det som stört mig mest i rapporteringen och debatten om Husby, förorten och kravallerna är polariseringen. Retoriken som används i media eller min facebook-feed närmar sig å ena sidan ett legitimerande av motståndet (upploppen) med mycket knapp förståelse för polisen, och å andra sidan ett fullständigt fördömande av de involverade ungdomarna. 

Jag förstår inte människors strävan efter att välja sida, välja en sida. Enligt min erfarenhet tenderar människor förvisso att generellt använda sig av antingen individen eller samhället som förklaringsmodell av samhällsfenomen. 99 gånger av 100 tillskriver jag mig till den sociala, strukturella och konstruerande idén, men den här situationen tror jag blir lidande av att deklarera sig för den ena sidan punkt och slut. Det som händer är komplicerat, omvälvande och borde beröra varenda en av oss. Vi borde aldrig sluta prata om det, aldrig sluta lyssna på nya synvinklar, aldrig sluta fråga oss varför?

Självklart är det ändå ingen slump att det är Husby och inte Lidingö som revolterar. Vad har invånarna i Danderyd, Saltsjöbaden eller mitt eget sköna gröna Värmdö att klaga på? Där bor välmående medel- och överklass som inte lider av skattelättnadernas välfärdsbesparingar. Det första resulterar nämligen i det andra vad moderaterna än försökt lura i dig, jag lovar. 

När klassklyftorna ökar, arbetslösheten stiger och segregationen cementeras blir jag modfälld. Jag som bor i en bostadsrätt och är varken rädd för att gå hungrig framöver eller inte kunna betala banklånet. I värsta fall har jag en trygg fallskärm, min mamma och pappa. Hur desperata är då inte de unga i områden där statliga institutioner stänger ner, polisen är onödigt hård och det är oproportionerligt svårt att få ett jobb? 

Efter decennier av social segregation ligger de billigaste lägenheterna klumpvis långt från Östermalm och där samlas den del av befolkningen som socioekonomiskt är mest marginaliserade. När lågkonjunkturens övertydliga statistik inte kan få regeringen att erkänna situationens existens, erkänna medborgarens samma värde och rättigheter som innerstadsborna, vad gör en då?

Jag vill inte spekulera i hur dramat startades eller vem som sagt vad, men det som troligen var politiskt i början har antagligen dragit till sig människor som för länge sedan gett upp om att kunna ta samhället på allvar, de som för en inre strid med dess normer och värderingar, de som är där enbart för att bråka med allt som gått åt helvete för dem. Tyvärr gör de sig så bra på löpsedlar.

Det är individer som utför handlingarna, men att hytta med näven åt dem alla gör ingenting för att hindra framtida skadegörelse. Prevention känns så uppenbart, som en självklar strategi för att hjälpa upp personer som halkar och knuffas runt i samhällets ekorrhjul. Går det att tro på prevention utan att tro på strukturernas bakomliggande faktorer?

Nu lyssnar omvärlden minsann. Är det så konstigt att elden sprider sig när Aftonbladet och Expressen blåser på så mycket de förmår? Sviktande folkhälsa, strukturell arbetslöshet och alla dessa individers misslyckade skolgång var tydligen inte värda tidningsmetrar uppmärksamhet. Vad tjänar de upproriska unga männen på att bränna grannarnas bilar? Ingen verkar förstå det. Jag gör det, för nu lyssnar omvärlden.


Vad tänker ni?

torsdag 23 maj 2013

"jag är inte feminist, jag är humanist."

Jag kan inte räkna antalet gånger jag i upprörd frenesi försökt få vänner att inse att deras åsikter är feministiska trots att de vägrar kalla sig för just feminister. Det är ju det där med att ordet skrämmer bort folk, att det hintar till ett matriarkat (enligt vissa debattmotståndare). Att femininum är inbakat i beteckningen betyder för dessa mer än vad som står bakom den. Diskussionen slutar oftast i uppgivenhet, att om en inte kan ta att ordet härstammar från en beteckning av kvinnlighet (whatever the hell that is) så är personen trots allt inte feminist. Bitterhet följer.

Enligt Wikipedia är gemensamt för de flesta feminister  "[...] att de anser: 1. Att kvinnor generellt sett är underordnade män. 2. Att detta förhållande ska förändras." Samtliga personer jag debatterat med skulle antagligen skriva under på detta. Ändå är de inte feminister. Vad är problemet?

Detta är arketypen för den sortens frågor jag kan diskutera i all oändlighet. Jag tröttnar aldrig, för jag har ännu inte förstått varför en inte skulle kalla sig feminist. Argumentet om extremisterna, de som kallar män för djur, som dyker upp från manliga vänner låter förståeligt först, men inte när en inser den stora bredd av feminister som finns i världen. Det finns liberalfeminism, särartsfeminism, radikalfeminism, queerfeminism, marxistisk feminism o s v i all oändlighet. Att inte kalla sig feminist för att det finns några högljudda personer som uttalar sig kontroversiellt är som att hata alla muslimer eftersom vissa av dem utför terrordåd.

Att känna sig utpekad som man funkar likadant, är förståeligt till en början, men vid närmare eftertanke borde det inte vara svårt att processa vad generalisering innebär. Vi delar mänskligheten på hälften vid födseln (inte riktigt, men for arguments sake påstår vi det ändå) och mäter hur de båda delarna behandlas av samhället. Den ena halvan får mer pengar, makt och frihet. Generellt sett. Alla män som grupp är överordnade alla kvinnor som grupp. Blondinbella, Angela Merkel och Beyonce har mer pengar och makt än flertalet män, men det innebär inte att kvinnor generellt sett har en situation som är likadan eller bättre än mäns.

Ojämställdheten i världens mest jämställda land (typ) gör mig så frustrerad. Vi har kommit långt historiskt sett, vilket verkar få stora delar av samhället att slappna av, mena att vi är framme när verkligheten är långt härifrån. Detta är exakt vad som gör mig rädd inför framtiden. Jag inser att detta inte är några nyheter, inte är ett nytt ämne eller en död debatt, men lik förbannat måste jag skriva om det. Skriva av mig. Processa. Förstå?

Att vara konsekvent gentemot sin ideologi är ett tankearbete utan stopp, jag kan aldrig bli den kompletta eller perfekta feminismen. Jag är född i en patriarkal kultur, det kommer jag alltid behöva bära med mig. Mina talangfulla medsystrar ute i etern gör det lättare, svårare. Den eviga debatten ser till att jag fortsätter ifrågasätta mitt beteende och satiren tillåter mig att skratta åt situationen.

Särskilt du som tycker att dagens feminism är överdriven, läs några av dessa bloggar med ett öppet sinne: Genusfotografen, Lady Dahmer, radikalgnu, Sara Hansson och fundera ett varv till.

Lyssna: Rätta mig om jag har fel: Björn Ferrys humanism

torsdag 16 maj 2013

16/5-1918

I think it's a 3589I think it's a 6041 Idag skulle morfar fyllt 95 år. Han har varit borta i ett halvår snart. Jag har fortfarande inte avprogrammerat Sandsborg från mitt medvetande, att jag kan hoppa av tåget och springa upp till honom när jag vill. Han var så gammal och hade så ont, var så uttråkad. Jag är glad att han får vila nu, vara med mormor igen, men oj vad jag saknar honom! Lelle Nils.

onsdag 15 maj 2013

återkommande fotografi #1

Hela livet har jag dissat smink på mig själv. En vän påstod att nagellack var smink och jag kunde inte hålla med. Nagellack tvättas inte av varje dag. Nagellack försöker inte omforma mig till en idealbild av hur jag kunde vara, med längre ögonfransar och fylligare läppar. Nagellack är som kläder. Det är färg. Läppstift är det enda smink som på riktigt kan locka mig, bara för färgerna, vilket ändå aldrig är värt besväret. Bättre att hålla sig till en produkt att köpa tusen varianter av att leka med. Bäst hittills är det i bild #2 som kostade hundralappar, i plural. Jag och Emmy har delad vårdnad om det, vår finaste enhörningsspya.







tisdag 14 maj 2013

vi äro ett cyniskt folk, tralala.

09:49 < Oiric> !w
09:49 < ^T-1000> It's overcast and 7.9 °C now in Stockholm, Sweden
09:49 < ^T-1000> Wind: 5.8 WEST, relative humidity: 81%, feels like 7 °C, precipitation today: 0 mm
09:49 < Oiric> !w kiruna
09:49 < ^T-1000> It's overcast and 5 °C now in Kiruna, Sweden
09:49 < ^T-1000> Wind: 11 ESE, relative humidity: 100%, feels like 2 °C, precipitation today: 0.0 mm
09:49 < Mars> Då var det höst.
09:52 < ottero> Jupp, sommaren är över, nu ska löven byta färg och vi borde göra oss redo att sitta hemma i kylan igen,
09:53 < Mars> Ajepp.

måndag 13 maj 2013

söndagsmiddag.

Mamma och pappa kom på att det är ju mycket enklare att bara göra vegansk mat istället för att komponera extremiteter åt den udda ungen. <3

Kelso verkade glad att se mig. Det blev jättemycket gos, jag kunde inte få nog.


Morfar hade filmer av oss som barn som ingen av oss någonsin sett. Långa sekvenser när mormor läser sagor, sjunger med oss, och morfar som uppmuntrar oss till att hoppa då! Nu när de båda är döda kramar det verkligen mitt hjärta att se dem med så mycket hull och livsglädje, hur de smög till sig pussar från varandra.


Efter mat åkte far min till orkester-rep. Kvinnfolket gick en promenad.



Väl hemma igen, mer paj och te! Så fin söndag.

(men nu är jag jättetentastressad!!)

söndag 12 maj 2013

FML, osv.

Fredag, jag är deppig som vanligt. Ska på födelsedagsfest. Tänker drown my sorrows osv. Håller tillbaka tårar och packar ner öl.
Konsumerar lagom med alkohol för att glömma hur livet är ett dammkorn i mitt öga. Kortsiktigt resultat: mindre ledsen toss. Kroppen tycker såhär:
Lördag: vaknar och tänker, skriva tenta?

Kroppen säger fuck you och är utom min kontroll resten av dagen.

Slutsats: har jämrat bort en hel av mina precious 2,5 dagar att skriva hemtentan på. 

<gif av svart hål>

torsdag 9 maj 2013

to come so far but end up returning to dust.

Den här veckan har jag varit ovanligt deppig, deprimerad. I skolan igår, vi diskuterade inför seminariet. Jag sa att jag varit sjuk, inte kunnat läsa texterna. Vi skalperade sönder vår artikel, strök för över under. Vad var du för sjuk? Depression. Ingen kommentar till det. Studentkollegor som vet vad det är, inget slang för en dålig dag, tack världen för dem!

Som av en händelse pratade Jonathan Unge om livets meningslöshet i radion, en länk som hoppade på mig från facebook förklarade depression i världens ungefär bästa blogginlägg. På psykinstitutioner upprepar de hundratals gånger för mig om hur vanligt och normalt allt är. Du är inte ensam om att känna så här. Hur och varför skulle jag må bättre över att flera människor mår dåligt? Lättnaden inläggen ger är att någon redan förklarat, att någon förstår, att någon håller med. 

Alla har varit nedstämda. Alla har inte varit deprimerade. Upprepade gånger. Återkommande under lång tid. Depression behöver förklaras för att förstås, kan inte åtgärdas med optimism eller lösa sig av sig självt. 

Även om jag många gånger dragit mig upp i denna berg- och dalbana har jag aldrig övergett kärnan i depressionen, övertygelsen om att livet är meningslöst. Det är fullständigt sant för mig, även under mina gladaste dagar. Det är dock inte omöjligt att fylla med värdefulla saker. Det är bara olika jobbigt, strävsamt.

HYPOTES: Jag sjunker just nu eftersom jag inte har motivation för det jag pysslar med just nu. Sociologi I tar mig ingenstans. (Kanske tar Universitetet mig ingenstans.)

LÖSNING: Ponies. Vitsippor. Paj. Game of Thrones-måndagar med Emmy. Richards nacke. Det borde hålla mig levande i 6 hp till. Sedan är det sommar. Då ska jag göra det enda jag någonsin velat göra i mitt liv.

tisdag 7 maj 2013

current mood:


1. Jag skulle vaknat imorse.
2. Inte vid lunchtid.
3. Jag tog sömntabletten för att för en gångs skull kunna sova ordentligt. Tack världen för att en av livlinorna är lika pålitlig som Jack Sparrow. 
4. Imorgon har jag seminarium på all litteratur till kursen.
5. Jag har inte läst något idag.
6. Jag blev liksom paralyserad.
7. När jag kände mig värdelös som inte ens kan vakna på morgonen som vanligt folk.
8. Istället har jag suttit på botten av en mental brunn och ätit paj.
9. Att ligga i sängen och titta i taket eller inte, det är frågan. Plugga vs. inte plugga kom aldrig upp till debatt.
10. Jag kommer vakna imorgon.

söndag 5 maj 2013

emmyemmyemmy.jpg

Let's take a moment för att betrakta vacker människa med hår som skiftat i regnbågens alla färger de senaste nio månaderna. 



Första advent. A sunday of celebration

lördag 4 maj 2013

ibland känner jag att satir är det enda som kan rädda världen.

Om inte minnet sviker har jag alltid varit intresserad av politik. Det har aldrig gått att koppla från verkligheten, någonsin. När jag fyllde 18 såg jag mer fram emot att få rösta än att gå på krogen. Jag växte upp med vetskapen om att världen är orättvis, men att det är på bättringsvägen. Ju äldre jag blev, desto mer insåg jag hur långsamt det gick, och frustrationen växte. 

Det var ändå inte förrän jag bekantade mig med politisk satir som jag upplevde den ordentliga slagkraften i ett politiskt budskap. Debatter, artiklar och nyhetsrapporteringar existerade i ett rökigt glas varifrån satiren plockade upp sakfrågornas grundpremisser och höll upp dem mot ljuset. Ibland är nyansering skitsnack, ett sätt att frånsäga sin ansvar eller fördröja samhällsförändring. Saker kan mycket väl vara rätt eller fel. 

Att satir också är just humor gör att åtminstone jag ständigt har en nypa salt i bakfickan redo att strössla över argumenten, deras källor. Det innebär inte att ett ideologiskt förankrat resonemang behöver gå förlorat.

Min poäng är att om jag, intresserad från första början, upplever mig tagen av satirens sätt att fånga in politiska ståndpunkter och göra dem enkelt begripliga, engagerande!, borde dess potential att sprida idéer hos övriga befolkningen vara ljusår bättre än Aktuellt eller Agendas. Vi behöver den seriösa idédebatten, men kanske ännu mer satirens debatt om debatten.

Så tack världen för alla fantastiska serietecknare, för Tankesmedjan och Galago, för The Daily Show, Flumskolan och Alliansfritt Sverige.

Illustrationer nedan av Liv Strömquist (första) och Nanna Johansson (resterande).